Diergeneeskundig Centrum Lunteren

Voeding

We leveren wetenschappelijk samengestelde voeding,
voor diverse aandoeningen hebben we gerichte voeding.
Graag vooraf bestellen.

             
Bezoek ook de pagina "Links" voor actuele informatie over diverse onderwerpen.

 

 

Uw huisdier mee op vakantie:

Noodzakelijk zijn:

-Chip

-Europees dierenpaspoort
 
-Rabiës (hondsdolheid) vaccinatie

 Parasietenbestrijding, gezondheidsverklaring

Het verenigd Koninkrijk,Ierland, Zweden en Malta hebben hun strenge eisen aangepast.Landen die niet lid zijn van de Europese Unie hebben vaak eigen regelgeving voor invoer van gezelschapsdieren.

Ontworm uw huisdier voor u op reis gaat en zeker wanneer u weer terugkomt.

Zorg naast ontworming ook voor goede vlooienbestrijding.Vlooien zijn niet alleen bloedzuigers, ze brengen ook lintworm, kattankrabziekte en andere ziekten over.Voorkom dat uw huisdier prooien opneemt en blijf uit de buurt van vossenholen (vossenlintworm). Raak geen dode vossen aan.

In Zuid Europa zijn insecten die hartworm overbrengen, pas na vijf maanden heeft deze worm zich ontwikkeld in uw hond of kat.Ook slakken en kikkers zijn overdragers van hartworm.Zandvliegjes (kleine muggen) zijn vnl in Zuid Europa actief, ze brengen Leishmania (tast witte bloedlichaampjes aan) over.
Met goede middelen kunt u veel voorkomen.
Dierenpension
Gaat uw huisdier naar een pension zorg dan door enting voor een goede bescherming, vooral de besmettelijke hondenhoest enting moet vooraf tijdig zijn gedaan

 

 

 

                 

 


Bescherm uw hond tegen ziekte van Lyme

Lyme-borrelliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirochaeten. Dit zijn spiraalvormige bacterien die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze infectie voornamelijk overgebracht door teken, de tekensoort Ixodus Ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavie tot aan de Middellandse Zee. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook in de eigen tuin! Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.


In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken besmet met Borrelia. Alle honden lopen na een beet van een geinfecteerde teek het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Het kan maanden duren voordat de symptomen van de ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toot een besmette hond pas symptomen twee tot vijf maanden na een tekenbeet. Veel honden tonen helemaal geen ziekteverschijnselen.

Veel geziene symptomen zijn kreupelheid( een of meer otstoken gewrichten), koorts en sloomheid. In zeer zeldzame gevallen otstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op Lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient bij twijfel nader onderzoek gedaan te worden.

Lijme-Borreliose wordt behandeld met antibiotoca. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Soms blijft de infectie toch bestaan.

In gebieden waar veel (besmette) teken kunnen voorkomen kan, naast snelwerkende producten tegen teken , vaccinatie worden overwogen. Vaccins, die beschermen tegen Lyme-Borreliose, voorkomen de overdracht van Borrelia van de teek naar de hond.
De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor twaalf maanden bescherming.

Eenvoudige maatregelen om uw hond te beschermen tegen Lyme:

. vermijd gebieden met een hoog risico op teken: bosrijke                   gebieden, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras

. controleer uw hond dagelijks op teken, vooral na een                       wandeling

. gebruik effectieve middelen tegen teken


Einde jaar:

Ondersteun uw huisdier tijdens de jaarwisseling door hem/haar de indruk te geven dat knallen verschijnselen zijn waarvoor geen angst nodig is. Toon dat door een normale houding t.a.v. uw huisdier aan te nemen, ga uw huisdier niet troosten! Als u naar buiten gaat houdt dan uw dier aangelijnd en houdt katten binnen.Gaat u het dier wel troosten dan zal dat de angst zeker ook in de toekomst vergroten!Is er toch ondersteuning nodig haal dan bij uw dierenarts een middel dat de onplezierige prikkels in het centraal zenuwstelsel onderdrukt.N.B Een spierverslapper is een middel waardoor het dier verslapt, de onplezierige geluidsprikkels worden er niet door onderdrukt maar zelfs versterkt.